Boekenweek 2016

‘Was ich noch zu sagen hätte’

Boekenweek 2016Dit is het thema van de Boekenweek in 2016. Buurland Duitsland mag zich dit jaar op onze belangstelling verheugen voor wat betreft de Boekenweek. Onder het mom van ‘Was ich noch zu sagen hätte’ staan de verhalen over onze grote buur in de spotlights. Dit jaar is de Belgische schrijver van Reybrouck verantwoordelijk voor het Boekenweekessay. Dit werd onlangs bekend gemaakt door de stichting CPNB die het jaarlijks terugkerende evenement genaamd Boekenweek organiseert.

David van Reybrouck heeft meer kwaliteiten dan schrijven alleen. Hij is archeoloog en cultuurhistoricus en het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn essay zal gaan over een stuk geschiedenis dat Nederland, België en Duitsland jarenlang met elkaar heeft verbonden. Een verrassend essay dat zeker de moeite waard is om te lezen. Overige werken van zijn hand zijn “De Plaag”, waarmee hij in 2001 zijn debuut in de schrijverswereld maakte. Twee andere bekende werken van hem zijn “Congo, een geschiedenis” en “Slagschaduw”. Dit laatste boek heeft hem diverse prijzen opgeleverd, waaronder de AKO literatuurprijs en de Libris Geschiedenisprijs. Het boek is in vele talen verschenen en internationaal bekend.

Nederland en Vlaanderen zijn samen gastland op de Boekenbeurs in Frankfurt. Hiermee is de keuze voor het thema van de Boekenweek dan ook direct verklaard. Er valt genoeg te vertellen en te schrijven over Duitsland en dus valt er ook veel te lezen over ons buurland. De onderwerpen zijn divers en uiteenlopend. Bij Duitsland denk je aan Bach, Berlijn, Brecht, Schiller en braadworst. Maar uiteraard denk je ook aan voetbal, de kuilen aan ons mooie Noordzeestrand en de Tweede Wereldoorlog.

De Boekenweek loopt van 12 tot en met 20 maart 2016.