Het schrijven van muziek

songtekstenHet schrijven van een inhoudelijk goede en duidelijke tekst is over het algemeen moeilijk te noemen. Het juist benoemen van alle verschillende aspecten en het tegelijkertijd ook spannend te laten zijn valt dikwijls tegen. Dit geldt nog meer voor de schrijvers van muziekteksten.

Bij het schrijven van een goede muziektekst komen andere factoren kijken dan bij het schrijven van een boek. Uiteindelijk heb je minder tijd om je boodschap te uiten en moet het voor het gehoor vriendelijk zijn, dit gebeurd dikwijls door te rijmen. Neem nou een goede verzamel cd zoals de Hitzone 78 en luister is naar alle willekeurige nummers en bekijk hoe de teksten zijn opgebouwd.

Als voorbeeld wil ik eens een tekst bespreken en doornemen. Neem nu de songtekst van Adele – Hometown glory. Dit liedje gaat over de stad waar ze opgroeide, ze altijd met plezier heeft gewoond en hoe deze plek als thuis voelt. Het liedje begint met de tekst;

I’ve been walking in the same way as I did
Missing out the cracks in the pavement
And turning my heel and strutting my feet
“Is there anything I can do for you dear?
Is there anyone I could call?”
“No and thank you, please Madam.
I ain’t lost, just wandering”

Je ziet een aantal elementen terugkomen in de eerste alinea van dit liedje. Het lijkt eerder op een gedicht dan op een stuk tekst uit een liedje. Zo zie je dat elk nummer anders is opgebouwd en er in dit nummer weinig gerijmd wordt. Maar omdat dit nummer is geschreven met zoveel gevoel en het recht uit het hart komt brengt het een hele mooie boodschap over.