De populairste boeken van dit moment

Popuilairste boekenBoeken zijn hotter dan ooit. Er wordt steeds meer gelezen en gelukkig ook steeds meer geschreven. Met de opkomst van eigen publicaties mogelijkheden, e-boeken en printing on demand is de wereld van de literatuur booming business. Dit heeft als gevolg dat steeds meer mensen gaan lezen en dat is iets wat we terug zien in de bestsellerlijst. Waar zo’n 15 jaar geleden een boek wel maanden achter elkaar op de eerste plek kon staan, is er nu bijna wekelijks een andere schrijver aan bod. Is dat erg? Niet bepaald, het houdt ons lezers namelijk lekker bezig. Welke boeken moet je dit jaar zeker gelezen hebben?

05 Baron 1898

Voor de kleinere lezers en de Eftelingfreaks onder ons is dit nieuwe boek van Jacques Vriens een echte must. De Efteling zou de Efteling niet zijn als zij er geen moeite in zouden steken om een scherp achtergrondverhaal bij de nieuwste attractie te verzinnen. In samenwerking met gerenommeerd kinderboekenschrijver Jacques Vriens is daar de Baron 1898 uitgekomen. Het is overigens niet de eerste keer dat het pretpark samen werkt met een beroemd kinderboekenschrijver. Eerder werkte zij al samen met Paul van Loon. Daar kwam de theatershow en de gelijknamige televisieshow Raveleijn uit voort.

04 Grey

Vijftig tinten grijs zette de wereld een paar jaar geleden op zijn kop. Ineens was daar het boek vol stomende seks en de verborgen wereld van BDSM. Alhoewel de serie op flinke kritiek stuitte van dames en heren die daadwerkelijk deze levensstijl hebben aangenomen, waren menig vrouwen en een enkele man toch verknocht aan de erotische schrijfstijl. Grey is het vierde boek in de reeks en laat voor het eerst de gebeurtenissen door de ogen van Christian zien. In dit boek zullen scenes herhaald worden die in de eerste drie boeken voor kwamen. Dit keer echter vanuit het mannelijke standpunt. Het verhaal is dan wel hetzelfde, de uitwerking is toch heel anders.

03 Dit kan niet waar zijn

Journalist Joris Luyendijk voorziet de wereld van zijn ongezouten kritiek. Ook in dit kan niet waar zijn laat hij er geen gras over groeien. Waar hij eerder al de oorlog aan de media verklaarde gaat hij dit keer het gevecht met de economische wereld aan. Hij werpt zijn blik op de financiële wereld en velt daar zijn oordelen over. Zoals je van Luyendijk mag verwachten stelt hij opmerkelijke zaken aan de kaak en duikt hij helemaal in de materie. Dit gaat gepaard met zijn welbekende klagende toon en repetitie waardoor de waarheid akelig duidelijk wordt.

02 Wat ons niet zal doden

De millenniumtrilogie is een groot favoriet onder velen van ons. Stieg Larsson toonde ons het Zweedse land door de ogen van Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Deze donkere kijk op de wereld mag hier en daar dan wel angstaanjagend zijn geweest, aantrekkelijk was het ook. Een sterke vrouwelijke protagonist die ook nog eens de grootste mysteries oplost, de millenniumboeken waren zeer vernieuwend. Helaas kwam Larsson te overleiden voor hij het verhaal kon ontknopen. Toch is er nu eindelijk rust in de tent. Schrijver David Lagercrantz nam, in overleg met de familie van Larsson, de taak op zich om een slot te schrijven aan het spannende avontuur. In wat ons niet zal doden zal uiteindelijk duidelijk worden wie het leven van Mikael en Lisbeth zo moeilijk maakt.

01 Het meisje in de trein

Dit boek is met zeer hoge verwachtingen de wereld ingekomen. De voorheen nog totaal onbekende schrijfster, Paula Hawkins, stond met dit boek in een keer op de kaart. In het meisje in de trein beschrijft zij het leven van een meisje dat de buitenwereld dagelijks observeert vanuit de trein. Op een dag verandert er iets en rolt de hoofdpersoon in een spannend avontuur.
Door het ijzersterke plot en de zeer prettige schrijfstijl schoot het meisje in de trein naar nummer 1. Ook in Nederland was de spanning om te snijden, maar het boek heeft de bestsellerlijst ruim gehaald.