De populairste schrijvers

Populaire schrijversDoor alle nieuwe publicatietechnieken neemt het aantal schrijvers rap toe. Toch zijn er een aantal publiekslievelingen. Het vervelende aan deze lijst is dat hij vrij snel kan aanpassen. Zo staat Joost Zwagerman de komende paar weken nog wel bovenaan, in verband met zijn recente overlijden. Dit geeft echter geen duidelijke impressie van populariteit. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog verschillende genres. Van kinderboeken tot thrillers en van wetenschappelijk tot chicklit. Daarom zal je in dit lijstje wellicht niet de meest populaire schrijvers tegen komen, maar wel de schrijvers die het meest in het oog springen.

05. Gebroeders Grimm

Het is wellicht een vreemde keuze, maar denk er eens goed over na. Deze twee broers zijn al meer dan 150 jaar dood en toch kent iedereen vandaag de dag nog steeds hun sprookjes. Verhalen zoals Sneeuwwitje en Repelsteeltje worden nog dagelijks aan kinderen voorgelezen. Bovendien verdient Disney er nog altijd een fortuin aan. Deze plek wordt overigens wel gedeeld met Hans Christian Andersen, voor dezelfde redenen.

04. Dan Brown

Deze schrijver wist de wereld op zijn kop te zetten met de wildste theorie├źn. De Davince Code is tot op vandaag de dag nog altijd de inspiratiebron voor veel mensen om opzoek te gaan naar verborgen boodschappen in het werk van de schilder. Daarnaast worden er flink wat vragen neergezet bij het Christelijke geloof en de geheime genootschappen. Alhoewel de boeken fictie zijn, zijn ze dusdanig gedetailleerd uitgewerkt, dat veel mensen denken dat er een kern van waarheid in moet zitten. Of dat echt zo is, blijft nog maar de vraag.

03. Haruki Murakami

Kafka op het strand, Norwegian wood, het zijn maar twee titels uit het oeuvre van deze Japanse schrijver. Zijn werk kan terecht als literatuur bestempeld worden. Hij stelt kritische vragen aan de hedendaagse maatschappij en gaat op onderzoek uit door middel van zijn avontuurlijke boeken. Ook in het echte leven schroomt Murakami het avontuur niet. Zo keerde hij terug naar zijn vaderland om slachtoffers van de gasaanvallen te interviewen en kwam zelfs in contact met leden van een mysterieuze sekte. Dit alles voor zijn boeken. Het enige waar Murakami wel een hekel aan heeft is publiciteit. Hij voelt zich gezegend mens dat weinig mensen een gezicht bij zijn naam weten te plaatsen. Zo kan hij gewoon nog over straat.

02. Annie M.G. Schmidt

Als we naar schrijvers van Nederlandse bodem kijken, dan staat mevrouw Schmidt toch al snel boven aan het lijstje. Zij wist niet alleen boeken te schrijven die jonge kinderen wisten te betoveren, ook de volwassenen mochten hier een graantje van mee pikken. De diversiteit in het oeuvre van Annie M.G. Schmidt is dusdanig groot dat zij daadwerkelijk iedereen kan plezieren.

01. Shakespeare

To be or not to be, het is een uitspraak die de meeste mensen kennen uit het theater. Desalniettemin is het een uitspraak die de meeste mensen kennen. Shakespeare was een theaterman en schrijver. Over zijn leven valt behoorlijk te debatteren, maar een ding stat buiten kijf; zijn werk is wereldwijd bekend. Romeo en Juliette, Koning Lear en een midzomernachtdroom, het zijn er maar een aantal. De werken van Shakespeare zijn vandaag de dag in luxe bundels te verkrijgen en veel theaterstudenten kiezen er ook voor om deze uitgebreid te bestuderen. Het werk van de Engelsman blijft daarmee ongekend populair en bezorgt hem de eerste plek op deze lijst.