Wie was Martin Bril

Martin Bril was een Utrechtse schrijver die voornamelijk bekend stond om zijn scherpe columns en treffende proza. Hij schreef onder andere voor het Parool, NRC en de Volkskrant, maar heeft ook een enorme lijst aan boeken op zijn naam staan. Op eerste gezicht was Bril dus een zeer succesvolle man, waarbij alles voor de wind ging. Achter dat masker gaat echter een heel ander verhaal schuil.

Bekijk hier alle boeken van Martin Bril

Martin BrilVerslaafd

Dat Martin Bril iemand is die een zeer scherpe handelsgeest had, valt niet te ontkennen. Hij gebruikte zijn werk als ruilmiddel en liet zich dan ook regelmatig betalen om over een bepaald onderwerp te schrijven. Dat dit niet helemaal ethisch was kon Bril vrij weinig schelen. Dat laatste kan heel goed te maken hebben met zijn verslavingsgevoeligheid. Waar alles in het werk hem voor de wind ging, zat alles in zijn privéleven hem tegen. Al van jongs af aan leidde  de schrijver een zeer wild leven. In de Amsterdamse Mirandabuurt deed hij alles wat God verboden heeft. Hij was dan ook al zeer vroeg verslaafd aan onder andere gokken, drank, drugs en seks. Dit is iets wat hij zijn hele leven met zich mee zou dragen.

Mevrouw Bril

Op 30 jarige leeftijd neemt het leven van Martin Bril een verrassende wending als hij zijn vrouw Anneke leert kennen. Zij zou een muze voor de schrijver worden die regelmatig over haar schrijft in zijn columns. In plaats van haar bij haar naam te noemen refereert hij liefdevol naar zijn echtgenote als mevrouw Bril.

Anneke had een goede invloed op Martin, die zelfs poogde om van zijn verslavingen af te komen. Met zijn werk ging het nog steeds goed en  hij zou regelmatig te zien zijn in programma’s zoals De Wereld Draait Door. Hij werd daar zelfs een vaste tafelgast.

Tegenslag

In 2001 krijgt Bril slokdarmkanker, maar weet zich kranig te verweren. Na een relatief kort ziekbed keert hij terug als columnist en vaste tafelgast bij de wereld draait door. Dit zou hem uiteindelijk prijzen opleveren zoals de Max Pam prijs en de Bob den Uyl-prijs. Tegen die tijd was helaas al wel bekend dat de slokdarmkanker was teruggekeerd en Bril niet meer van deze ziekte zou genezen. Hij stierf op 22 april 2009. Martin Bril was slechts 49 jaar oud.

Post Mortem

Na het overlijden van Bril blijkt dat hij nog heel wat werk heeft achtergelaten. Zo werden er post mortem nog 20 boeken van hem uitgegeven, waaronder zijn meest bekende werk; rokjesdag. In dit werk beschrijft bril de jaarlijks terugkomende dag, omstreeks 25 april, waarop vrouwen spontaan de rokjes aantrekken zonder daaronder een legging. Dit begrip wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Ook de vrouw van Martin Bril schreef naar zijn overlijden een boek. Hierin gaat zij dieper in op het ziekbed wat achter de schermen ruim 10 jaar lang zou duren en de immers groeiende liefde tussen haar en haar man.