Boek promoten

Na al die uren zwoegen, met woorden spelen, bakken koffie drinken; is je boek dan eindelijk daar! Het voelt misschien alsof je klaar bent, alsof je je creatieve proces hebt voltooid. Maar helaas komt er nog veel kijken bij het op de markt brengen van je boek. Natuurlijk kan je allerlei organisaties inschakelen die deze promotie taak uit je handen nemen. Echter is het toch wel fijn om er zelf ook wat vanaf te weten. Daar wijden we dit artikel dan ook aan.

Ten eerste de voorkant van je boek, erg belangrijk. Desondanks dat iedereen het spreekwoord ‘don’t judge a book by it’s cover’ kent, wordt dit onbewust toch gedaan. Zorg dat de voorkant een idee geeft van wat de lezer staat te wachten. Probeer eerst zelf een ontwerp te maken, stuur dit vervolgens in de vorm van een eps-bestand, dit is een ontzettend handig formaat, naar een proffesional. Je kan je afvragen waarom je het niet helemaal overlaat aan een professional. Nou, je weet zelf natuurlijk als geen ander met welke intentie je je boek hebt geschreven. Het is mooi als deze boodschap doorschemert op de kaft. Naar ons inziens hoe mysterieuzer hoe beter, maar dit is natuurlijk geheel je eigen keus.

Ten tweede, kies de media uit waarmee je ‘reclame’ wilt gaan maken voor je boek. In een krant is in ieder geval verstandig, aangezien krantenlezers over het algemeen ook boekenlezers zijn. Daarnaast is social media onmisbaar, bijna iedereen zit ofwel op Facebook ofwel op een ander platform. Zorg dat je zoveel mogelijk mensen bereikt. Denk ook aan de tv, daar bedoelen we zowel advertenties zelf mee als live-tv. Het zou bijvoorbeeld ideaal zijn als je boek kort besproken wordt bij RTL Late Night of De Wereld Draait Door!

Ten derde, spreek lezers aan en vraag of ze een review zouden willen en kunnen schrijven over je boek. Bij voorkeur een bekend individu. We begrijpen dat dit lastig kan zijn om zelf te ondernemen, zeker als beginnend schrijver. Probeer toch die drempel over te gaan of vraag een PR-agent om dit voor je te doen.

We hopen dat je je hier wat aan hebt, veel succes gewenst!

 

schrijver